Nikdy nie je neskoro na zmenu práce

Každé ráno prichádzate na to isté miesto, ste obklopení známymi stenami a rutinou, ktorá vás už dávno prestala napĺňať. Cítite, že vaša kariéra uviazla na mŕtvom bode a túžite po zmene. Ale myšlienka na zmenu práce vo vás vyvoláva strach. Je to normálne. Zmena kariéry je ako skočiť do neznámych vôd - môže to byť desivé, ale zároveň osviežujúce a obohacujúce. V tomto článku vás prevedieme procesom zmeny kariéry, od prekonania počiatočných obáv až po úspešné začlenenie sa do nového pracovného prostredia.

Prečo sa nebáť zmeny

Položte si otázku: „Čo najhoršie sa môže stať?“ Možno zistíte, že nič a prinajhoršom nezískate novú prácu a zažijete odmietnutie. To sa predsa dá prežiť. Nová práca je ako čistý list papiera – máte možnosť napísať svoj príbeh znova od začiatku. Avšak nezačínate už ako nováčik v pracovnom prostredí. Svoje doterajšie skúsenosti a znalosti si nesiete so sebou. Vaša osobnosť je iná ako pre rokmi a zamestnávatelia čoraz viac dbajú na charakter človeka. Lebo odborné veci sa dajú naučiť, ale charakter človeka sa mení len veľmi ťažko.

Zodpovednosť, čestnosť, disciplína a chuť sa učiť vo vás buď je vypestovaná, alebo nie. Po rokoch práve vďaka svojej osobnosti viete ťažiť na trhu práce. Vďaka vašim odlišným skúsenostiam môžete priniesť firme nový uhol pohľadu zvonku, viete veci vylepšiť či pozrieť sa na ne iným spôsobom. Je to spájanie dvoch svetov, ktoré vie byť pre firmu aj pre vás veľkým prínosom. Myslite na to pri pohovore. V DeutschManne ako špedičnej firme zamestnávame mnohých geodetov, elektrikárov, bývalých opatrovateľov či učiteľov a sú z nich fantastickí zamestnanci so skvelými výsledkami a inováciami.

Ako prekonať strach z neznámeho

Strach je úplne prirodzený. Budete musieť vystúpiť z komfortnej zóny a čakajú vás nové výzvy. Ale nie je práve stereotyp to, čo vás momentálne nebaví? Človek rastie, keď objavuje nové veci. Sústreďte sa na to, čo môžete touto zmenou získať. Informujte sa o novej práci, spoločnosti a odvetví, o jej hodnotách a smerovaní. Súzniete s nimi? Potom je veľká šanca, že budete v novej práci spokojní.

Sebaanalýza: Kľúč k úspešnej zmene

Len keď skutočne pochopíme samých seba, naše silné stránky, záujmy a skryté talenty, môžeme urobiť informované rozhodnutie o našej budúcej kariére. Prvým krokom na ceste k zmene je dôkladné preskúmanie vašich silných stránok a záujmov. Spýtajte sa sami seba, čo vás baví a pri ktorej aktivite strácate pojem o čase. V akej práci by ste to vedeli využiť? Každý z nás je jedinečný a má svoj vlastný súbor schopností a vášní. Ste výborný komunikátor? Máte analytické myslenie? Ste kreatívny? Dokážete motivovať ostatných?

Všetky tieto vlastnosti môžu byť cenné v rôznych povolaniach. Dokonca aj tie, ktoré ste doteraz nevyužívali. Ak ich neviete definovať, opýtajte sa známych ako vás vidia a čo na vás oceňujú. U nás v DeutschManne máme vytvorený súbor dotazníkov na odhalenie osobnosti a jej potenciálu. Preto už často pred pohovorom vieme vyhodnotiť, či by daný človek ku nám zapadol, alebo by u nás strácal čas. Pretože ku koncu dňa aby chémia fungovala, musia byť spokojné všetky strany – zákazník, dodávateľ, zamestnanec aj zamestnávateľ.

Prostredie vás formuje

Pokiaľ máte pocit, že ste v prostredí, ktoré vám neprospieva a ťahá vás dole, je určite čas na zmenu. V živote ste výsledkom 5 ľudí, s ktorými sa najviac stretávate. Akí sú? Inšpirujú vás, posúvajú ďalej? V práci trávime najväčšiu časť dňa, ročne až 2000 hodín. Posúva vás tých 2000 hodín k cieľu, ktorý v živote chcete dosiahnuť? Stáva sa, že máme pocit, že nič nevieme, nedarí sa nám a nie sme dosť dobrí. Často je to spôsobené aj prostredím, ktoré nám neprospieva a kde neodhalíme naplno svoj potenciál. Aj kvetina potrebuje výživnú pôdu a vodu, inak nebude kvitnúť. Ak sa jej nedarí, nebudeme viniť kvetinu, ale kvet presadíme a vytvoríme lepšie podmienky, aby prosperoval. S ľuďmi to nie je inak.

Pomáhajú vám vaši kolegovia či šéf byť lepším človekom? Žijete svoj najväčší potenciál? U nás vo firme sa pravidelne rozprávame o napredovaní a vytvárame prostredie pre rast. Pretože to vnímame ako najdôležitejšie pre spokojného klienta, zamestnanca aj zamestnávateľa. Pokiaľ jedna zo zložiek nebude spokojná, nedosiahne sa harmónia.

Začlenenie do nového kolektívu

Kolektív je bezpochyby jeden z najdôležitejších faktorov, prečo v nejakej práci ostávame, alebo z nej chceme odísť. Ako zistiť, či sa v novom tíme budete cítiť dobre? Dobrou voľbou je spýtať sa po pohovore, či sa môžete ísť pozrieť na svoje nové pracovné prostredie. U nás v DeutschManne to tak robíme s uchádzačmi tiež. Môžete vidieť atmosféru firmy, prehodiť pár slov so zamestnancami. Poväčšine si z prvého dojmu viete urobiť záver, ako ste sa cítili a či ste na rovnakej vlne. Pretože nebudeme si klamať – pokiaľ sú nám ľudia sympatickí a cítime sa s nimi dobre, bude sa nám aj lepšie pracovať a zvládať ťažšie chvíle.

Príprava na pracovný trh

Ak meníte pracovné zameranie a nemáte čo ponúknuť z hľadiska skúseností, naštudujte si čo najviac o firme a pozícii, o ktorú sa uchádzate. Prejavíte tým váš naozajstný záujem, čo môže zavážiť u potenciálneho zamestnávateľa. Buďte úprimní, neklamte v životopise, ani na pohovore. Avšak vyzdvihnite všetky vaše silné stránky, benefity a skúsenosti, ktoré viete priniesť potenciálnemu zamestnávateľovi. Prvý dojem a vstup na pracovný trh je váš životopis, dajte si na ňom záležať. Návod, ako sa odlíšiť v mori uchádzačov nájdete tu.

6 rokov bola čašníčka v Taliansku, teraz je šéfkou obchodu

Zmenu kariéry zažila aj naša obchodníčka Daniela. Šesť rokov pracovala ako čašníčka v Taliansku, tri roky ako opatrovateľka v Rakúsku. Nadobudnuté jazykové znalosti chcela využiť vo svoj prospech. Prišla ku nám do DeutschMannu bez praxe v odbore, avšak s veľmi dobrou znalosťou cudzích jazykov a so životnými skúsenosťami ako zrelá osobnosť. Komunikatívnosť sa Daniele u nás vyplatila a časom sa vypracovala na šéfku obchodu a dokonca u nás pracuje aj časť jej rodiny.

Ako môžete vidieť, nikdy nie je neskoro začať odznova. Všetko závisí od vašich preferencií a životných cieľov. Pretože život máte vo svojich rukách. Môžete mať výhovorky, alebo výsledky. Tým sa riadime aj u nás vo firme. Ak hľadáte zmenu a ovládate dobre aspoň jeden cudzí jazyk, pozrite si naše pracovné pozície. Možno zistíte, že hľadáme práve vás. A ak nie, nemáte čo stratiť. Vieme, čo prežívate, kariérnou zmenou si prešli mnohí z našich zamestnancov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *